top of page

תאורה. איך לבחור תאורה לבית שלך

עודכן: 31 באוג׳ 2021

ויהי אור..

לפני עשור בערך, בנינו את הבית שלנו.

כשהגענו לתאורה, הייתי קצת אבודה, לא מצאתי את מה שאני אוהבת בחנויות הסטנדרטיות.

הבית שלנו מעוצב בסגנון כפרי אירופאי ולפני כעשור כל העיצוב המודרני נכנס בסערה לחיינו ויחד אתו כל חנויות התאורה נשטפו בגופים מודרניים המאופיינים בקווים נקיים וחדים והם פחות זרמו עם מה שדמיינתי וחלמתי לבית הכפרי – אירופאי שלי.

עברתי בכל כך הרבה חנויות.. עד שהגעתי לחנות די מעופשת, זו אפילו לא הייתה חנות... איזה מחסן עמוס בזכוכיות, ברזלים ונורות.. נאנחתי והבחור שם - אילן קוראים לו - שאל מה קרה, עניתי שאני עייפה מחיפושים.. מפה לשם....אקצר את הסיפור, עברתי לגור במחסן הזה לאיזה שלשה ימים וכל מה שעשיתי מהבוקר עד הערב, היה להרכיב גופי תאורה: ...פה תשים לי שרשרת בכזאת... הברזל הזה... הרוזטה הזאת....הזכוכית עם הנקודות מושלמת.. לא בעצם אני אוהבת יותר את זאת עם הריבועים....

וככה עברתי חדר חדר בבית ועיצבתי גופי תאורה.

לאחר כשבועיים שלחתי את ירון שלי להביא את היצירות המוכנות, עשיתי לו הכנה: ירון, או שזו הולכת להיות הצלחה מסחררת או שזה הולך להיות כישלון מפואר. בשני המקרים זה יהיה בגדול, ובשני המקרים זה יהיה שלי...

לאור העובדה שכל גופי התאורה עדיין מותקנים אצלי בבית, אני חושבת שזו היתה הצלחה...

אור הוא אחד ממקורות האנרגיה החשובים ויש לו השפעה ישירה על מצב רוחנו, על החוויה שלנו ועל תפיסת המרחב שלנו. יש חשיבות רבה לאור ולצל, תאורה טבעית או מלאכותית משפיעה על האנרגיה בחלל ועלינו. תאורה נכונה ומאוזנת תשרה עלינו תחושה נכונה ונעימה בחלל.

בואו נעשה קצת סדר בתאורה לבית

איזה סוגי אור קיימים? מה ההבדל בין אור צהוב לאור לבן? מה עדיף אור חם או אור קר? יש השפעות פסיכולוגיות רבות לתאורה על המוח האנושי, כך למשל ידוע שלאור חם יש השפעה מרגיעה, משרה אווירה נעימה יותר, אבל הוא אור חלש יחסית, בעוד שאור לבן – הוא אור קר יותר ומנוכר אבל בעל עוצמה גבוהה יותר.



טמפרטורת צבע האור נמדדת בסולם קלווין ונעות על הסקאלה שבין 2000K – 6000K ככל שטמפרטורת האור נמוכה יותר וקרובה ל- 2000K כך האור יהיה חם יותר וצהוב יותר וככל שהטמפרטורה גבוהה יותר וקרובה לטווח ה- 6000K כך האור בהיר יותר ולבן- תכלכל. אור חם משרה אוירה נעימה ורגועה ואור קר אוירה ערנית ונמרצת. אור חם-צהוב - אנחנו מגיבים לאור צהוב בדומה לתגובה שלנו לשקיעה, מה שגורם להפרשה מוגברת של הורמון המלטונין שאחראי על הרגעת הגוף והשריית השינה, כך שנשתמש בו בחדרי שינה או סלון. אפקט נוסף שמתקבל כתוצאה משימוש באור צהוב הוא הדגשה של צבעים ומרקמים, כך שמבחינה עיצובית מומלץ להשתמש בו כדי להבליט פרטים ספציפיים (כגון תמונות או יצירות אמנות). אור קר-לבן – האור הלבן מתפרש במוח כאור יום, מה שגורם לו להפחית למינימום את ייצור המלטונין וגורם לנו להרגיש ערניים, נמרצים ואפילו מרוכזים ופרודוקטיביים יותר ולכן האור הזה יתאים בעיקר לאזורי עבודה, משרדים, מטבחים. אציין כי חשיפה ממושכת לאור לבן בטמפרטורה גבוהה מידי, עלולה לגרום ל”ערנות יתר” שדווקא תפגע בריכוז ואף תוביל לתחושה של עייפות קיצונית בסוף היום. אז האם עדיף אור צהוב חם או אור לבן קר? התשובה היא ממש לא חד משמעית ותלוי באווירה שאותה אנו רוצים לצור באותו חלל ספציפי.


מהי תאורה פונקציונלית/אדריכלית ומהי תאורת אוירה/ דקורטיבית?

תאורה אדריכלית מטרתה פונקציונליות - לספק לנו את כמות האור הדרושה לנו עם נוכחות מינימלית שלא מושכת תשומת לב. לכן, היא תמיד תהיה בקווים גאומטריים, מקבילים לקווי הבניה. לעיתים היא תהיה גלויה ולעיתים סמויה. התאורה הפונקציונלית יכולה להגיע בכמה צורות: פסי תאורה - פרופילים באורך על פי בחירה, הם יכולים להיות שקועים (מצריך תכנון מוקדם) או חיצוניים. פס צבירה - פס תאורה חשמלי באורך משתנה ועליו מותקנים גופי תאורה - בדרך כלל מתכוננים. גופי תאורה שקועים (מצריך תכנון מוקדם) - יכולים להיות קבועים או מתכוננים. צילינדרים צמודי תקרה בעוביים ובקטרים משתנים.


תאורת אוירה/דקורטיבית למעשה גופי התאורה הדקורטיבית הם כמו תכשיטים שיש להם שתי מטרות. האחת כמובן לספק לנו אור והשניה לעזור ולגבות אותנו בעיצוב החלל. התאורה תתמוך בסגנון העיצוב ותחזק אותו. סוגי התאורה הדקורטיבית:

  • שנדלירים

  • גופי תאורה תלויים מהתקרה.

  • אהילים.

  • גופי תאורה מהקיר.

  • גופי תאורה עומדים או מונחים.

דגשים לתאורה בחללים השונים בבית

חדרי שינה: אל חדר השינה מגיעים בדרך כלל בסוף היום ורוצים לנוח ולהירגע. לכן נבחר בתאורה חמה וצהובה כתאורה המרכזית בו. אולם חדר השינה משמש אותנו גם לדברים נוספים כמו איפור או קריאה - מה שמצריך תאורה בהירה יותר. ולכן נשלב בחדר השינה גם תאורות בהירות שיאפשרו פעולות נוספות אבל ישתלבו ולא יפגעו בתאורה הכללית ובאווירה הרגועה. סלון: בסלון מומלץ לשלב כמה גוונים של אור חם, על מנת שנוכל לענות על כמה שיותר צרכים בחלל מבלי לפגוע באווירה שאנו רוצים. נשתמש גם בתאורה מרכזית בתקרה וגם במנורות קיר, אפשר להוסיף מנורת רגל ומנורת שולחן וכולן ביחד יהיו בגוונים שונים על הספקטרום החם. או לחילופין שימוש בדימר בשביל לשלוט בעוצמת האור בהתאם לצורך ולשעה.


חדר רחצה: חדר הרחצה משמש בעיקר לפעילויות כמו גילוח או איפור המצריכות תאורה בהירה וטובה – ולכן נעדיף אור שידמה אור יום ולא אור צהוב מעוות. על מנת שבשעות הלילה האור הבהיר לא יפגע לנו בשינה, נשתמש בדימר שיעמעם את האור החזק או שנוסיף גוף לתאורת לילה ייעודית. חדר עבודה: בחדר העבודה / לימודים זה הכרחי שתהיה לנו תאורה בהירה וטובה, אבל חשוב לזכור ששהייה ארוכה בתאורה חזקה עלולה לגרום לתוצאה הפוכה ולגרום לעייפות ולחוסר ריכוז. לכן נבחר באור בעוצמה של 4000K שזה על התפר שבין אור חזק לאור חזק מידי - או מה שאנחנו קוראים לו אור לבן חם. מטבח: במטבח נשלב תאורה מרכזית נעימה וחמה עם תאורה ייעודית בהירה יותר מעל משטחי העבודה. כמובן שמאותו ספקטרום. נשלב גם תאורת לילה חלשה וחמה יותר.


בכל מקרה כאשר נשלב כמה אלמנטים של תאורה נקפיד שהם יהיו מאותו הספקטרום (חם / קר) בעוצמות ובגוונים שונים.



  • בשום חדר אל תסתפקו בתאורה מרכזית אחת מהתקרה, שלבו אלמנטים נוספים כדוגמת מנורות קיר, גופים עומדים או מונחים, מנורת קריאה וכו'

  • תשתדלו לבחור בגופים בעלי אופציית עמעום - דימר – כך תוכלו לשלוט בכמות התאורה המתאימה לכם בכל שעות היום ולצור את האווירה הרצויה.

  • גוף תאורה הוא כמו תכשיט - בחרו גופים ייחודיים, בעלי אופי, מרגשים ויוצרי עניין.

  • הקפידו על תאורה ממוקדת בחללים קריטיים כמו משטחי העבודה במטבח או מנורת מונחת על שולחן העבודה.

  • בחדרים הרטובים חשוב להקפיד על גופים שעמידים ללחות ובכלל עדיף להשתמש בגופים מוגני מים.

  • מעל או לצידי כל מראה מקמו גוף תאורה על מנת שתהיה לכם כמות אור מספקת לצורך איפור או גילוח. וגם גוף תאורה מייצר תמונה שלמה יותר למראה.

  • חנויות התאורה מלאות בעושר עיצובי, כמעט אין סוף ליופי, לכן ממליצה לפני הרכישה לשבת עם מעצבת פנים או יועצת תאורה, על מנת שתגיעו מוכנים לחנות ולא תלכו לאיבוד.

  • בתכנון בית או בשיפוץ תזכרו להשאיר תקציב לתאורה, תאורה עולה כסף ואם לא תיקחו את זה בחשבון תכנסו לבית עם "פנדלים" (החוטים מפלסטיק לבן שמתקינים עד שתהיה תאורה).

  • אל תמקמו מנורות מול הטלוויזיה – במידה ובסלון יש טלוויזיה, כדאי למקם תאורת קיר מאחוריה או בצדדיה, כך שמנורות אחרות לא ישתקפו בה בזמן הצפייה, אבל עדיין תהנו מתאורה מתאימה.


אז איזה גופי תאורה נבחר לבית שלנו?

גופי התאורה בבית צריכים לזרום ולגבות את סגנון העיצוב הכללי בבית. בבית כפרי, טוסקני, פרובנס, קלאסי - המאופיין בשימוש בחומרים כמו עץ, אבן וברזל ובגוונים של טבע מבז' דרך חאקי, זית, קפה ועד חום ושחור. גם גופי התאורה יתאימו בצורה מושלמת לסגנון ויהיו מאופיינים בברזל בשילוב זכוכית, ועץ בשילוב זכוכית בגוונים של ברזל חום, חלודה, שחור, זהב וברונזה. הגופים יאופיינו בקווים רכים, אמורפיים, ובעלי פרטים ועיטורים. בבית מודרני, אורבני, תעשייתי – המאופיין בשימוש בחומרים כמו ברזל, בטון, עץ, שיש ובגוונים של שחור, לבן, אפור ועץ. גופי התאורה ימשיכו את הכיוון ויהיו לרוב מוסתרים או מאורכים בקווים נקיים, חדים, גאומטריים ללא פיתוחים. לרוב מברזל שחור או בטון. בכל אחד מן הסגנונות ניתן להשתמש בתאורה אדריכלית והן בתאורה דקורטיבית. על אף שנוטים לשייך את התאורה האדריכלית רק לסגנון המודרני. תאורה היא מרכיב חשוב מאוד בעיצוב הבית. מעבר לתפקידה הפונקציונלי - להאיר חללים ולהדגיש אזורים שונים, יש לה גם מרכיב אסתטי והיא תורמת ליצירת האווירה. לפני שתבחרו איזו תאורה לשלב בבית, תחליטו מהו הסגנון הכללי של הבית ולאיזה סגנון עיצובי אתם מעוניינים לכוון, ואז סוג התאורה יתבהר מעצמו.


צריכים סיוע והכוונה נוספים? צרו איתי קשר 052-8404082


 
 
 

Comments


bottom of page